keskiviikko 20. toukokuuta 2020

VALOKUVAA! Vahdi valotilanteita!

Tutki kodissasi päivän mukaan vaihtuvia valotilanteita. Millainen valo kodissasi on aamulla? Entä iltapäivällä? Keväällä valo on aika kova ja häikäisee, koska aurinko paistaa vielä aika alhaalta. Se luo hienoja, pitkiä ja kovia varjoja. Entä, miten valolle käy illalla?

Valo on tärkeä osa valokuvausta. Tutkittuasi kodin valotilanteita, valitse jokin paikka, jossa valotilanteet muuttuvat päivän aikana. Ota tästä paikasta kolme kuvaa, joissa jokaisessa on erilainen valo. Yritä ottaa kuva aina samasta paikasta. Laita kuvat peräkkäin ja lähetä opettajallesi.


maanantai 18. toukokuuta 2020

KOKEILE! Virtuaalinen museovierailu

Tutustu virtuaalisesti taidenäyttelyyn!

Koska olet viimeksi käynyt museossa? Muistatko, minkä näyttelyn kävit katsomassa?

Kun taidemuseoiden ovet ovat poikkeusolosuhteiden vuoksi väliaikaisesti suljettu, on monet museot järjestäneet virtuaalisia museovierailuja.

Nyt sinulla on esimerkiksi mahdollisuus tutustua virtuaalisesti Oulun taidemuseossa esillä olevaan Ellen Thesleffin näyttelyyn Aurinkosuudelma. 

Oulun taidemuseo tarjoaa virtuaalisen satuhetken Aurinkosuudelma-näyttelyyn. Kierroksen aikana tutustutaan Ellen Thesleffin elämään ja taiteeseen sadun keinoin. 

Virtuaalisen satuhetken jälkeen voit jatkaa teoksiin tutustumista näyttelyn yhteyteen suunniteltujen erilaisten tehtävien avulla.


Virtuaalisen satuhetken ja näyttelyyn liittyvät tehtävät löydät osoitteesta: tiistai 12. toukokuuta 2020

KUVITA! Kansikuva suosikkikirjaasi

Mikä on sinun suosikkikirjasi? Millainen kansikuva siinä on? Millä tekniikalla sen kansikuva on tehty? Onko se piirretty, maalattu tai valokuvattu? Vai onko se yhdistelmä jotakin näistä?

Kansikuva on tärkeä osa kirjaa. Se kertoo jo kirjan henkilöistä ja tarinasta ja myös houkuttelee meitä lukemaan kirjaa.

Suunnittele uusi ja erilainen kansikuva suosikkikirjaasi. Pyri tekemään kuvasta mielenkiintoinen ja yllättävä, niin että se erottuu muiden kirjojen joukosta. Voit kuvata kannessa kirjan hahmoja, niiden luonnetta sekä taustalla myös paikkaa mihin kirja sijoittuu. Kirjoita kanteen myös kirjan nimi. Senkin tulee erottua hyvin.

Ota kuva sekä uudesta että vanhasta kirjan kannesta ja lähetä opettajallesi.

Anni Petra Kytövaara, Peppi Afrikassa

maanantai 11. toukokuuta 2020

PIIRRÄ! Ekspressiivinen mielenmaisema

Nyt kun vietämme paljon aikaa kotona niin matkaa mielessäsi jonnekin eksoottiseen paikkaan! Mikä on se paikka tai hetki jonne on kivaa mielessä palata? Vai haluatko itse kuvitella oman mielenmaisemasi? Käytä värikkäitä pastelliliituja tähän työhön, eläydy mielenmaisemaan ja anna viivojen lentää! Voit tehdä kuvan värilliselle paperille jos sinulla on tai sitten valkealle. Mielenkiintoa kuvaan voit luoda kontrasteilla niin kuin kuvassa vastavärien värikontrasti sinisellä ja oranssilla tai tumma-vaalea-kontrasti valoilla ja varjoilla. Muista että jo yhdellä liidulla saat useampia sävyjä eli valöörejä ja voit myös pastelleilla sekoittaa sävyjä keskenään kerrostamalla.

Tiedoksi:
Ekspressiivinen eli ilmaisuvoimainen
Ekspressionismi suosii spontaaneja, voimakkaita vetoja ja värejä ja
Se on saanut nimensä tunteita ilmaisevan eli ekspressiivisen tyylin mukaankeskiviikko 6. toukokuuta 2020

RAKENNA! Julkinen taideteos Rovaniemelle

Tutustukaa Rovaniemen julkisiin taideteoksiin joko ulkoillen yhdessä katsomaan teoksia ja ottamaan niistä valokuvia tai netin kautta:


Valitse yksi Rovaniemen julkisista taideteoksista ja suunnittele sen paikalle oma taideteoksesi. Voit toteuttaa teoksesi esimerkiksi legoista, muovailuvahasta tai esimerkiksi sokeripaloista rakentamalla. 

Kuvaa teoksesi kohteessa tämänhetkisen julkisen teoksen rinnalla/tilalla tai simuloimalla teoksesi fyysinen ympäristö esimerkiksi julkisen taideteoksen kuvan avulla.

Tässä esimerkki sokeripaloista rakennetusta teoksesta, joka suunniteltiin Kain Tapperin Vuorten synty (1988) teoksen tilalle Rovaniemen kansalaistorille.


tiistai 5. toukokuuta 2020

VEISTÄ! Jääveistoksia

James Dive on kuvanveistäjä, joka sekä rakastaa että vihaa Australian kuumia kesiä. Hänen veistoksensa sulavasta jäätelöautosta on hauska, mutta saa meidät myös ajattelemaan ilmaston lämpenemistä. 

Veistos on saanut nimensä sääennusteen mukaan: Kuumaa, illansuussa mahdollisesti ukkosta.

James Dive, Hot with the chance of a late storm, 2006, 7x5x1m, Sydney


Tee oma jääveistos.

Tarvikkeet: Tyhjiä jogurttipurkkeja. Mielenkiintoisia esineitä luonnosta ja kotonta (lehtiä, neulasia, oksia, paperisilppua, pieniä leluhahmoja) Narua. Vettä. Pakastin.

  1. Etsi mielenkiintoisia luonnonesineitä (oksia, kuoria, neulasia, kiviä) tai käytä paperisilppua tai pieniä leluhahmoja. Puhdista muutamia jogurttipurkkeja.
  2. Laita löytämäsi esineet purkkiin ja täytä vedellä. Laita myös lenkiksi solmittu naru veteen siten, että lenkin toinen pää jää purkin ulkopuolelle.
  3. Kun vesi on täysin jäätynyt, poksauta jääveistokset ulos purkeista ja ripusta ne jonnekin ulos. Katso kuinka ne sulavat pikku hiljaa. Ota kuva sulavista veistoksista.

Miltä sinusta tuntuu, kun maapallon lämpötila pikkuhiljaa nousee ja lunta ja jäätä on jatkossa vähemmän?


maanantai 4. toukokuuta 2020

MAALAA! Vesiväritekniikat: harjoitus ja maalaus

Ota A4 kokoinen akvarellipaperi tai paksumpi paperi ja jaa se neljään osaan. Paperi kannattaa teipata kiinni vaikka pöytään tai pahville jotta se ei kupruile kuivuessaan. Maalaa osioihin harjoitukset:

1. Kuiva kuivalle: Maalaa kuivalla maalilla kuivalle paperille. Kostuta värinappia vähän kostealla siveltimellä ja hiero hetki ja odota että väri muuttuu tahmeaksi. Ota siveltimen kärkeen vähän tahmeaa väriä ja sivele kevyellä otteella paperille.

2. Märkä kuivalle: Maalaa kuivalle paperille kahdella märällä värillä ja anna värien koskettaa toisiaan ja sekoittua.

3. Märkä märälle: Kastele neljäsosa paperista esim. paperilla, tiskirätillä tai sienellä. Maalaa sen jälkeen märälle paperille kahdella märällä värillä ja anna värien koskettaa toisiaan ja sekoittua.

4. Väripisarat lammikkoon: Tee paperille puhtaasta vedestä lammikko. Purista lammikkoon pensselistä väripisaroita ja anna kuivua liikuttamatta paperia. 
Maalaa äidille maalaus äitienpäiväksi jossa käytät oppimiasi tekniikoita tai maalaa oppimillasi tekniikoilla abstrakti (todellisuutta sellaisenaan jäljittelemätön) pohja johon voit tehdä silkkipaperista, villalangasta ja kartongista kukan. Taittele silkkipaperista, väripaperista tai värjäämästäsi ohuesta paperista mieleisesi kukka. Leikkaa kartongista/paperista terälehtiä. Leikkaa pätkä lankaa tai hae ulkoa oksa varreksi. Kiinnitä osat korttiin liimalla. Halutessasi voit liimata teoksesi kiinni kartonkikortin kanteen.keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

KOKEILE! Saippuakuplamaalausta

Välineet: elintarvikevärejä tai vesivärejä, saippuakupla-ainetta ja puhallusväline sekä akvarellipaperia.
Toteutuspaikka ulkona tai kylpyhuoneessa. 

  1. Kaada saippuakupla-ainetta (vesi ja tiskiaine soveltuu myös) muutamaan astiaan.
  2. Sekoita aineiden joukkoon väriaineita (yhtä väriä yhteen astiaan)
  3. Jos kokeilet tekniikkaa ulkona, laita paperi tuulelta suojaiseen paikkaan ja kiinnitä paperi tarvittaessa esimerkiksi kivillä tai muilla painoilla reunoista. 
  4. Puhaltele kuplia värjätyillä kupla-aineilla kohti paperia.
  5. Jätä uniikki taideteoksesi kuivumaan.

Huomaa, että voit rakentaa oman saippuakuplien puhallusvälineen esimerkiksi rautalangasta tai langasta ja tikusta. Esimerkeissä puhallin rakennettiin grillitikusta ja nippusiteestä.
Testaa millaisella puhaltimella saat parhaat kuplat!RAKENNA! Pesä

Kevät tulee ja monet eläimet ovat nyt pesäntekopuuhissa.
Millaisen pesän lintu tekee? Entä pieni hiirulainen? 

Tee pesä jollekin valitsemallesi eläimelle. Lumi on jo melkein sulanut ja pihalta löytyy nyt paljon materiaalia, oksia, heiniä ja ruohoa, jota monet eläimet pesäntekoon käyttävät. Pesä on usein pyöreä ja siinä on korkeammat reunat tai pieni suuaukko, josta pääsee sisälle. Oksia ja heinää on hyvä kieputella limin lomin, jotta pesä pysyy kasassa.

Voit tehdä pesän myös jollekin kuviksessa valmistelemallesi hahmolle (savesta tai muusta materiaalista valmistettu hahmo) ja laittaa hahmon lopuksi pesään.Miltä pesänteko tuntui? Mikä oli helppoa ja mikä vaikeaa? Eläimet ovat kyllä aika taitureita pesän tekijöitä ja moni eläin tekee pesän vain nokallaan! 

Ota kuva pesästä hahmon kanssa tai ilman ja lähetä opettajallesi.

tiistai 28. huhtikuuta 2020

LEIKKAA JA LIIMAA! Vappunaamari

Vappu on pian ja mikä olisikaan hauskempaa kuin askarrella oma vappunaamari! 

Naamarin tekemiseen sopivaa materiaalia löytyy varmasti kotoa, kun maltat katsoa ympärillesi.. Kananmunakennosta leikkaamalla ja maalaamalla saa mielenkiintoisia muotoja, mutta voisiko vessapaperihylsyä käyttää myös naamarin valmistuksessa?

Naamarin koristelussa voit käyttää erivärisiä papereita, kartonkeja ja silkkipaperia, vahaliituja ja vaikka vesivärejä. Käytä kotoasi löytyviä materiaaleja luovasti!

Muista kuitenkin, että sinun tulisi nähdä naamarin takaa. Muista siis leikata naamariin reiät silmille ja tarvittaessa pyydä leikkaamiseen apua aikuiselta.
Että naamari pysyy paikoillaan, voi siihen solmia langan/kuminauhan tai kiinnittää naamariin tikun, josta naamaria voi pitää paikallaan.

Hauskaa vappua!